z-kookpan.gif(4 kb)

Huspenina.

INGREDIENCE: 1 vepřové kolínko přiměřené velikosti, 2 telecí nožičky, přiměřeně zeleniny (mrkev, celer, petržel),nové koření a bobkový list, cibule, 2 - 3 uvařené vejce přiměřeně), naložené okurky, citrón, popřípadě ocet, sůl,

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso, nožičku, 1 malou cibuli uvařím v osolené vodě. Já si pomůžu hrncem od Papéna. Uvařené maso oddělím od kosti,nakrájím na kostičky a dám na misku. Vývar přecedím od vcelku zbytečných kostiček, nového koření a bobíkového listu. Ve vývaru z masa uvařím ještě zeleninku, okyselím a dosolím. Poté naliju vývar se zeleninou na maso,vejce a okurku (vhodně a hezky uspořádané). A to do nádobky, jejíž tvar bych si přál mít. Nechám ztuhnout. Popřípadě posypu huspeninu pažitkou a pokapu citrónovou šťávou. Nechám vychladnout a ztuhnout.



z-kookpan.gif(4 kb)

Svíčková.

INGREDIENCE: Vepřové plecko - přiměřeně asi kilo (je zaručeně měkčí, než maso hovězí), cibuli, kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer a petržel, skleničku, či dvě naložené zeleniny jménem Halali, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, citron, obyčejnou hořčici, hladkou mouku, smetánku, špek, šlehačku a brusinky.

POSTUP PŘÍPRAVY: nakrájíme cibulku, přidáme bobkový list, nové koření a pepř, osmažíme do zlatova, přidáme maso a opečeme rychle ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme kořenovou zeleninu s halali a podlijeme vývarem, či vodou a dusíme či pečeme v troubě. Já teda dusím. Po změknutí masa nechávám odležet do druhého dne. Můžu si pak druhý den přispat. Potom vyjmu maso, bobkový list, nové koření a pepř. Někdo pasíruje, já mixuju. Omáčka se mi zdá jemnější. Zahustíme, vařící omáčku zalijeme smetánkou, přidáme hořčici, dosladíme, dosolíme, dokyselíme vše dle chuti, dáme zpět masíčko a dovaříme. Před podáváním necháme chvilku odpočinout. A teď ještě naši specialitku, vezmeme nízký špíček, nakrájíme na jemné kostičky a vyškvaříme. Teď už můžeme podávati s houskovými knedlíčky, či pravými, nefalšovanými, vídeňskými noky. Na omáčku uděláme ropnou skvrnu ze špíčku, přidáme brusinky a dobrou kalorickou šlehačku.



z-kookpan.gif(4 kb)

Babiččino horské kyselo

INGREDIENCE: Houby - nejlépe sušené, chlebový kvásek, cibuli, kmín, sůl, máslo, vajíčka, brambory.

POSTUP PŘÍPRAVY: Dej vařit houby, předem na nějaký čas namočené ve vodě, v mírně osolené vodě s drceným kmínem. Namočíme chlebový kvásek, po nějaké době rozmícháme a dáme s uvařenýma houbama do vařicí vody a mícháme, aby se nepřipálil.
Nakrájenou cibuli zpěnit na másle trochu méně jak do zlatova a vmíchat do vařeného kysela.
Na másle usmažit vajíčka jako na smaženici a také vysypat do kysela. To dochutit - maggi, zeleninový bujón apod. Odstavit a druhý den (rozleželé) prohřát a podávat s bramborama, uvařenýma ve šlupce.



z-kookpan.gif(4 kb)

Burgundský guláš dle pana prezidenta Havla

Kdesi, kdysi v 90. letech jsem si četl a zapsal guláš, který nadiktoval tehdejší pan prezident Václa Havel. Tak ho předkládám.

POSTUP PŘÍPRAVY: Čtvrt kila nebo trochu více uzeného bůčku nakrájet na drobné kostičky, hodit do většího hrnce a prudce škvařit do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen středně hnědé škvarky.
Asi kilo nakrájené cibule hodit do takto připraveného tuku, míchat a vyčkat, až bude sklovitě zlatá. Do hrnce hodit 1 kilogram na kousky nakrájené pravé hovězí kližky, zamíchat, chvilku nechat nepodlité, pak začít podlévat pouze červeným vínem.
Nastává nejdůležitější fáze,to jest samo vaření guláše. Hotov je, až kližka zcela měkká,leč nerozpadá se, tedy asi po půl hodině, či hodině, podle toho, jak silný je plamen. Čím pomaleji se to vaří, tím je guláš lepší.
Asi deset minut před koncem vaření přihodit jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru / obé na zahuštění /, jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a jednu kávovou lžičku hladké mouky /na otevření chuti/.
Paralelně možno na velké pánvi vyrábět ochucovací kašičku. Dělá se takto: na rozpálený olej se hodí nejprve jedna nadrobno nakrájená či nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když to je víceméně usmaženo, přihodí se další ingredience: sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené množství /nikoliv příliš malé/ rozdrcených pálivých papriček,či jiného ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec, majoránku, nějaké další zelené bylinky, polévková lžíce rybízového jamu, dost nastrouhané citronové kůry, lžičku kečupu, případně další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem.
Obsah pánve se pak vhodí do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka. Den se nechá odpočívat a druhý den /ohřátý/ se jí.



z-kookpan.gif(4 kb)

Řízečky trochu jinak.

INGREDIENCE: Kuřecí, nebo vepřové řízečky, strouhanka, vejce, smetana, česnek, Americké koření, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Můžeme použít kuřecí, nebo vepřové maso. Řízečky osolíme, obalíme ve strouhance - spíše tam strouhanku zatlučeme. Obalíme v rozšlehaném vajíčku. Popřípadě vajíčko ochutíme vegetou. Zprudka opečeme po obou stranách a dáme do pekáče. Všechny řízečky tam naskládáme, zalijeme smetanou (čím tučnější, tím lepší) a dáme zapéci do trouby. Postupně zaléváme, smetánka se vsákne a masíčko se jen rozplývá. Jako příloha se podávají brambůrky, třeba napůl uvařené ve šlupce a dopečené též v troubě posypané jemně nakrájeným česnekem a okořeněné kořením " Americké brambory".