nazev_jethro.gif(5 kb)



ian_anderson.jpg(26 kb)
Známý flétnista a zpěvák legendárních Jethro Tull, Ian Anderson, koncertuje a nahrává od roku 1968 kdy vystoupil v Londýnském klubu Marquee. Od té doby vydali Jethro Tull více jak 3 desítky alb.Těch se prodalo ve světě více než 60 milionů. Jethro Tull odehráli kolem 2500 koncertů ve 40 zemích světa. Ročně hrají okolo 100 koncertů.
Ian Anderson,hraje kromě flétny také na akustickou kytaru a mandolínu.Ty dodávají hudbě Jethro Tull charakteristický zvuk. Skladby Iana Andersona vychází ze soudobých stylů, z vlivů klasické, jazzové, folkové a etnické hudby. Ian Anderson nahrál i svá sólová alba.
V současné době žije v jihovýchodní Anglii,má vlastní nahrávací studio. a je majitelem několika obchodních společností,zabývající se sportovními potřebami a zpracováním ryb.
Má ženu Shonu která vede jeho společností a také dvě děti, Jamese a Gaela. Ian Anderson pěstuje různé druhy pálivých chilipapriček, studuje exotické kočky a sbírá fotoaparáty značky Leica.










Seznam členů,kteří hráli v Jethro Tull


  • Ian Anderson

  • kytara : Mick Abrahams, Martin Barre

  • basová kytara :Glenn Cornick, Jeffrey Hammond-Hammond, John Glascock, Dave Pegg, Matt Pegg, Steve Bailey, Jonathan Noyce

  • klávesové nástroje :David Palmer, John Evans, Eddie Jobson, Dave Mattacks, Peter John Vettese, Don Airey, Martin Allcock, John Bundwick,Foss Patterson, Andrew Giddings

  • bicí nástroje :Clive Bunker, Barriemore Barlow, Mark Crayney, Gerry Conway, Doane Perry





  • Základ Jethro Tull začíná v roce 1967, kdy se v jihoanglickém městě Lutonu v hrabství Bedfordshire setkali muzikanti z kapel John Evan Band a McGregor´s Engine. Iana Anderson, Mick Abrahams, Glenn Cornick a Cliv Bunker vytvořili základ kapely Jethro Tull, která působila ve slavném Londýnském klubu Marquee. Před Jethro Tull měli několik názvů, jako například Navy Blue, Ian Henderson´s Bag´o Blues, Jethro Toe a Candy Coloured Rain.
    V roce 1968 se tedy zavedli jako nová tvář britské, bluesově laděné, undergroundové skupiny. Velký vliv z počátku kariéry měli na kapelu John Peel a Brian Mathews z rádia BBC a John Gee z klubu Marquee.
    Následně v létě 1968 vystupují v Hyde Parku a na Jazzovém a bluesovém festivalu v Sunbury. Kapela se zapsala do povědomí veřejnosti vydáním tak trochu bluesového prvního alba s názvem This Was
    Kapelu poté opouští Mick Abrahams, aby založil krátce úspěšnou skupinu Blodwyn Pig. Zbylí členové začínají znovu začátkem roku 1969 s novým členem Martinem Barrem. Nahrávají album Stand Up.To se stalo úspěšným a otevřelo cestu skupině k novým příležitostem nejenom v Evropě, ale i v USA.
    Jethro Tull obsadili první místo v britském žebříčku a začali svůj bleskový vzestup. Na albech se objevilo vždy několik klasických rockových nahrávek, (například Living in the Past) které hráli v rádiu a to pomohlo udržet Jethro Tull v povědomí fanoušků před vydáním nového alba. V roce 1969 absolvují prvního americké turné.
    Alby Benefit, Aqualung, Thick as a Brick a A Passion Play potvrzující svou kvalitu a odraz stylů jako art-rock, blues-rock, folk-rock nebo hard-rocku ve své tvorbě.
    Poté v 70.letech odchází basista Cornick, kterého nahradil Jeffrey Hammond-Hammond, Barriemore Barlow převzal bicí od Bunkera a po příchodu pianisty Johna Evana se Jethro Tull přerodilo ve skupinu nenapodobitelně znějící kapely s vlivy klasické, jazzové, folkové a etnické hudby. Poté tak trochu upřednostňují nekomerční nahrávání a koncertování. Přesto se jejich úspěchy rozšiřují a udržují si i svou uměleckou úroveň.
    Na špičku americké hudby se Jethro Tull dostalo po prvním rockovém koncertu v Shea Stadium.Jejich sláva se šíří nejenom v anglicky mluvících zemích, ale získávají posluchače v Jižní Americe a v Evropě.
    Velký úspěch mají i v 90.letech, kdy vydávají alba Crest of a Knave a Roots to Branches. Se stejným ohlasem se zapsalo i sólové album Iana Andersona Divinities.
    Jethro Tull stále vystupují a tvoří. Nejlepší vizitkou je 60 miliónů prodaných alb, více jak 2500 odehraných koncertů ve více jak 40 zemích světa a zhruba 100 koncertů odehraných ročně.



    Discografie Jethro Tull

  • 1968 This Was
  • 1969 Stand Up
  • 1970 Benefit
  • 1971 Aqualung
  • 1972 Thick As A Brick
  • 1972 Living in the Past
  • 1973 A Passion play
  • 1974 Warchild
  • 1975 Minstrel In The Gallery
  • 1976 "M.U." The Best Of Jethro Tull
  • 1976 Too Old To Rock'n'Roll; Too Young To Die
  • 1977 Songs From The Wood
  • 1977 Repeat-The best Of jethro Tull
  • 1978 Live - Bursting Out
  • 1978 Heavy Horses
  • 1979 Storm Watch
  • 1980 A
  • 1982 Broadsword and the Beast
  • 1984 Under Wraps
  • 1985 Original Masters
  • 1985 A Classic Case - The London Symphony Orchestra Plays
  • 1987 Crest Of A Knave
  • 1988 20 Years Of Jethro Tull [3 CD]
  • 1988 Thick As A Brick
  • 1989 Rock island
  • 1990 Live at Hammersmith ´84
  • 1991 Catfish Rising
  • 1992 A Little Light Music - Live
  • 1993 25th Anniversary 4 CD Box Set - [4 CD]
  • 1993 The Best Of JT - The Anniversary Collection [2 CD]
  • 1993 Nightcap [2CD]
  • 1995 Roots to Branches
  • 1995 In Concert
  • 1996 The Ultimate Set
  • 1996 Aqualung - 25th Anniversary Special Edition
  • 1997 Through The Years
  • 1997 Aqualung
  • 1997 A Jethro Tull Collection
  • 1997 Thick As A Brick
  • 1997 The Originals
  • 1997 Living In The Past
  • 1998 In Concert
  • 1998 A Passion Play
  • 1998 Songs From The Wood
  • 1998 36 Greatest Hits
  • 1999 J-Tull Dot Com
  • 2000 3 for 1 This Was/Stand Up/Benefit
  • 2001 The Very Best of Jethro Tull 2001
  • 2002 Living With The Past
  • 2003 Double Original This Was/Stand Up Rem.
  • 2003 Rupi´s Dance
  • 2003 Christmas Album
  • 2005 Nothing Is Easy - Live At The Isle Of Wight 1970
  • 2005 Aqualung Live
  • 2007 Best Of Acoustic
  • 2007 Live At Montreux´2003 (2CD)

    DVD

  • 2002 Living With The Past
  • 2003 A New Day Yesterday
  • 2005 Living With The Past + CD
  • 2005 Slipstream - Live
  • 2005 Nothing Is Easy - Live
  • 2005 Nothing Is Easy
  • 2005 Live /N.Y.78 & Italy 88/
  • 2007 Live At Montreux 2003
  • 2007 Songs From Betlehen /Live/


  • Discografie Iana Andersona

  • 1983 Walk Into Light
  • 1995 Divinities
  • 2000 The Secret Language Of Birds
  • 2003 Ian Anderson: Rupi´s Dance
  • 2005 Ian Anderson: Plays The Orchestral Jethro Tull - 2CD

    DVD

  • 2005 Ian Anderson: Plays The Orchestral Jethro Tull