Led Zeppelin


J.PAGE LED ZEPPELIN



Britská čtveřice Led Zeppelin poprvé koncertovala pod svým jménem v říjnu 1968. Skupinu založil kytarista Jimmy Page (nar. 9.4.1944), aby mohl po rozpadu Yardbirds dokončit plánované turné po severní Evropě. Kapelu doplnil baskytarista a hráč na klávesové nástroje John Paul Jones (nar.3.1. 1946), bubeník John Bonham (nar.31.5.1948) a dřívější člen skupiny Band Of Joy, zpěvák Robert Plant (nar. 20.8.1948).
Bezejmenné debutové album "Olověného Zeppelina" vzniklo spontánně během dvou týdnů za pouhých třicet nahrávacích hodin a bylo vydáno 26.12.1968. Olověná vzducholoď vstoupala od natočení prvního alba strmě vzhůru a slávou zaskočená čtveřice Led Zeppelin se zejména v prvních dvou letech potýkala s alkoholem a nepřeberným zástupem dychtivých, vlhkých klínů.
Následující album "Led Zeppelin II" vystoupilo v prosinci ´69 na první příčku britské i americké hitparády. Singl "Whole Lotta Love", vyňatý z tohoto alba se v roce ´70 vyšplhal až na čtvrtou pozic amerického žebříčku.
Třetí poměrně hodně akusticky laděné album "Led Zeppelin III" bylo připravováno na chatě ve Walesu, stejně jako velmi úspěšná "čtyřka" vydaná v listopadu 1971. Tato LP deska obecně přezdívaná jako "Four Symbols" podle čtyř runových symbolů na přebalu desky obsahuje i nejslavnější a nejúspěšnější rockovou baladu v rockové historii "Stairway To Heaven", která byla v 70. letech nejžádanější skladbou v amerických rozhlasových stanicích a získala si celosvětový status klasiky. Snový úvodní riff se stal tak známým, že kytaristé, kteří zkoušeli kytary v obchodech museli platit pokutu 5 liber jestliže začali hrát "Schody do nebe"! Tato osmiminutová kompozice má pastorální úvodní kadenci s klasickým nádechem, která ji zajistila nesmrtelnost. Text této skladby je plný hippieovského mysticismu o hledání duchovní dokonalosti. O mnoho let později se Robert Plant od "Stairway To Heaven" odvrátil a prohlásil, že je to sice nádherná věc napsaná ve správný čas a ze správných důvodů, ale teď působí neuvěřitelně pokrytecky. Jimmy Page, osvobozený od tíhy interpretace textu, zůstává na svoji kompozici i nadále hrdý.
V roce 1973 byl nafilmován koncert Led Zeppelin v Madison Square Garden a o tři roky později vyšel v souvislosti s premiérou filmu i dvoualbový soundtrack "The Song Remains The Same". Led Zeppelin založili v roce 1974 svoji vlastní nahrávací značku Swan Song.
V červenci 1977 dopadla krutá rána na Planta, jehož pětiletý syn Karac umřel po zhoubné žaludeční nemoci. V červenci 1980 odehrála, tehdy ještě nic netušící kapela svůj poslední společný koncert v hale Eissporthall v Západním Berlíně. 25. září 1980 náhle skončila nesmírně úspěšná kariéra skupiny Led Zeppelin. Ve věku třicetidvou let se po prohýřené noci zadusil vlastními zvratky razantní a dynamický bubeník John (Henry) Bonham, který podle odhadu vypil víc jak čtyřicet panáků v domě Jimmyho Page. Jeho styl byl robustní, hlasitý, neuvěřitelně přesný, ale i technický a propracovaný. Bonzo často dával k lepšímu frajerskou exhibici,kdy bubnoval jen rukama a od roku 1976 i své známé sólo "Moby Dick". Bonham patřil k nejlepším světovým bubeníkům všech dob a tak není divu, že kapela ohlásila definitivní konec Led Zeppelin. Dosud nevydaný hudební materiál pak vyšel pod příznačným názvem "Coda".
V červnu 1982 Robert Plant zahájil debutem "Pictures At Eleven" svoji sólovou dráhu. Pozůstalí z posádky "Vzducholodě" měli vždy úctu k odkazu, který po sobě zanechali, a nešpinili dobré jméno skupiny chrlením kompilací různé úrovně. Pět roků a pět dní co hráli spolu naposledy, tehdy ještě ve čtveřici s bubeníkem Johnem Bonhamem koncertovala osiřelá trojice Robert Plant, Jimmy Page a John Paul Jones (i bubeník Tony Thompson a baskytarista Paul Martines) 13. července 1985 na stadionu JFK ve Philadelphii v rámci slavného charitativního koncertu "Live Aid" pro Etiopii. Dvacetiminutové vystoupení se sice příliž nevydařilo, ale i přesto bylo publikum i miliarda a půl televizních diváků nadšena návratem legendární trojice.
V srpnu 1997 byl v Británii vydán teprve první singl legendární čtveřice Led Zeppelin, skladba "Whole Lotta Love", kterou již ve svých začátcích kapela definovala svůj styl a jenž se díky hardrockovému kytarovému riffu stala vzorem dalších skupin. 11. listopadu 1997 britské BBC zpřístupnilo své archivní nahrávky zachycující členy "Olověného Zeppelina" již od března 1969. 2CD "BBC Session" je tak prvním oficiálním záznamem živého vystoupení skupiny od vydání soundtracku "The Song Remains The Same". Poprvé Robert Plant a Jimmy Page vystoupili (s doprovodem) na pražském koncertu 25. února 1998 a podruhé 17. Listopadu téhož roku. Recording Industry Association Of America se v roce 1999 rozhodl udílet ceny "Diamand Awards". Dosáhne-li nyní prodej jednoho titulu desetimilionové hranice, pak interpret obdrží "diamantovou desku". 16. března 1999 se diamantové desky udílely poprvé. K oceněným patřilo i album "Led Zeppelin IV" (1971), kterého se jen v USA prodalo 17 miliónů kusů.





JIMMY.GIF(44 kb)

Diskografie Led Zeppelin

  • Led Zeppelin (1968)
  • Led Zeppelin II (1969)
  • Led Zeppelin III (1970)
  • Led Zeppelin IV (1971)
  • The Houses Of The Holy (1973)
  • Physical Graffiti (2LP;1975)
  • Presence (1976)
  • The Song Remains The Same (2LP; živě; hudba k filmu;1976)
  • In Through The Out Door (1979)
  • Coda (1982)
  • Remasters (komp.; 2CD; 1990)
  • Remasters II (k.; 2CD; 1993)
  • Complete Studio Recordings (10CD box; 1993)
  • BBC Session (živě 1969 - 1971; 2CD; 1997)
  • Early Days (k. 1-4 LP; 1999)
  • Latter Days (k. 5-8 LP; 2000)
  • 2 DVD - Led Zeppelin Live (2003)
  • 3 CD Led Zeppelin How The West Was Won (2003)
  • 3 DVD Led Zeppelin PHYSICAL ROCKET/LIVE,NTSC/ (2004)
  • DVD Led Zeppelin DEFINITIVE REVIEW/68-80/ (2005)
  • DVD Led Zeppelin LIVE AT EARLS COURT 1975 (2006)
  • CD Led Zeppelin SONG REMAINS THE.../REM./ (2007)
  • CD Led Zeppelin TRIBUTE TO LED ZEPPELIN (2007)
  • (2CD+DVD) Led Zeppelin Mothership (2007)
  • (2CD) Led Zeppelin Mothership (2007)

    Diskografie Robert Plant

  • Pictures At Eleven (1982)
  • Principle Of Moments (1983)
  • Shaken´N´Stirred (1985)
  • Now And Zen (1988)
  • Manic Nirvana (1990)
  • Fate Of Nations (1993)
  • No Quarter (Page and Plant)(1994)
  • Walking into Clarksdale (Page and Plant) (1998)
  • Dreamland (2002)
  • Sixty Six to Timbuktu (2003)
  • Mighty Rearranger (2005)
  • Raising Sand (2007)
  • Band of Joy (2010)
  • Lullaby and..The Ceaseless Roar 2014

    Diskografie Jimmy Page

  • Singly:

  • Jimmy Page: She Just Satisfies / „Keep Moving (1965)
  • Jeff Beck: Beck s Bolero“ / Hi Ho Silver Lining (1965)
  • Al Stewart: „The Elf“ / „Turn into Earth“ (1966)
  • Mike Heron: „Call Me Diamond“ / „Lady Wonder“ (1971)
  • John Williams: The Maureeny Wishful Album (1965)
  • Chris Farlowe: 14 Things to Think About (1966)
  • Herbie Hancock: Blow Up (The Original Soundtrack Album) (1966)
  • Jeff Beck (The Jeff Beck Group): Truth (1968)
  • Cartoone: Cartoone (1969)
  • P.J. Proby: Three Week Hero (1969)
  • Family Dogg: A Way of Life (1969)
  • Al Stewart: Love Chronicles (1969)
  • Screaming Lord Sutch: Lord Sutch and his Heavy Friends (1970)
  • Roy Harper: Stormcock (1971)
  • Sonny Boy Williamson II: Dont Send Me No Flowers Special Early Works (1972)
  • Roy Harper: Lifemask (1973)
  • Maggie Bell: Suicide Sal (1975)
  • Stephen Stills: Right By You (1984)
  • The Honeydrippers: Volume One (1984)
  • John Paul Jones: Scream for Help (1985)
  • Roy Harper & Jimmy Page : Whatever Happened to Jugula? (1985)
  • Willie and the Poor Boys: Willie and the Poor Boys (1985)
  • Coverdale and Page: Coverdale/Page (1993)
  • Page and Plant: Walking into Clarksdale (1998)
  • Legends Collection (2001)
  • Jerry Lee Lewis: Last Man Standing (2006)

  • Sólová alba:

  • John Williams: The Maureeny Wishful Album (1965)
  • Chris Farlowe: 14 Things to Think About (1966)
  • Herbie Hancock: Blow Up (The Original Soundtrack Album) (1966)
  • Little Games (1967)
  • Jeff Beck (The Jeff Beck Group): Truth (1968)
  • Cartoone: Cartoone (1969)
  • P.J. Proby: Three Week Hero (1969)
  • Family Dogg: A Way of Life (1969)
  • Al Stewart: Love Chronicles (1969)
  • Screaming Lord Sutch: Lord Sutch and his Heavy Friends (1970)
  • Roy Harper: Stormcock (1971)
  • Live Yardbirds: Featuring Jimmy Page (1971)
  • Sonny Boy Williamson II: Dont Send Me No Flowers (nebo také Special Early Works) (1972)
  • Roy Harper: Lifemask (1973)
  • Maggie Bell: Suicide Sal (1975)
  • Death Wish II (soundtrack) (1982)
  • Stephen Stills: Right By You (1984)
  • The Honeydrippers: Volume One (1984)
  • John Paul Jones: Scream for Help (1985)
  • Roy Harper & Jimmy Page : Whatever Happened to Jugula? (1985)
  • Willie and the Poor Boys: Willie and the Poor Boys (1985)
  • The Firm (1985)
  • Mean Business (1986)
  • Outrider (1988)
  • Coverdale and Page: Coverdale/Page (1993)
  • No Quarter: Unledded (1994)
  • Page and Plant: Walking into Clarksdale (1998)
  • Legends Collection (2001)
  • Jerry Lee Lewis: Last Man Standing (2006)

--------------------------------------------



  • WWW stránky Led Zeppelin revival band